понедельник, 28 марта 2016 г.

Мотиви перестороги в романі Камю «Чума»

Що таке чума? У наш час  легко знайти велику кількість інформації про чуму, але більшість – це сухі правила, котрі не передають всього сенсу цього слова. Так, я згодна, що це  інфекційна хвороба, що характеризується гарячкою, інтоксикацією та серйозними ураженнями різних органів, але чи зрозуміло воно звичайній людині? Велика кількість термінології знижує усього розуміння проблеми, а проблема чуми, я вважаю, повинна бути розглянутою і почутою.

Французький письменник Альберт Камю написав роман, у якому неначе побудовано хроніку епідемії чуми, що почалася в Орані. У цьому творі автор алегорично переносить історичну проблему на папір, переосмисливши її і надаючи їй зовсім іншого забарвлення, але глибинний зміст можна уловити. Сам Камю писав: «Чума – це боротьба європейського опору проти нацизму». Тому чума (або «коричнева» чума) – форма існування зла, яке не можливо здолати, і сироватка Кастеля не допоможе, як не допомогла синові слідчого. І вислів: «Більше п’єш – мікроба вб’єш!» - теж безглуздий.  Тут потрібно щось інше, по-іншому боротись.

Якщо й справді розглядати проблему чуми ураховуючи нацизм, то варто хоч взяти для прикладу СРСР. Пацюки вже бігли, люди вже страждали, але віра владі, замовчування, заспокоювання продовжувались. Люди просто звикли ховатися від жахливої реальності.

Коли епідемія, здавалось, але фінал роману відкритий. На думку Ріє, ця радість тимчасова, він знає, що «… можливу, настане день, коли на лихо і в науку людям чума розбудить пацюків і пошле їх конати на вулиці щасливого міста». Камю наголошує, що людина доброї волі може перемогти конкретне зло, але вона ніколи не здобуде перемоги над злом к світі. І тому доктор Ріє переконаний, що «чума – це нескінчена поразка». 

Чумою можна назвати і соціалістичний лад, котрий так само пожирав людей.
Вмирали кращі, жити стало важче,
А сірим людям, зачумленим від власті,
Не повернуть бувшої краси.

наш час чума – це байдужість. Вона невиліковна. І як сказав один старий: «Хіба не все наше життя – чума?».



Аудіокнига



Комментариев нет:

Отправить комментарий