понедельник, 28 марта 2016 г.

Добро і зло (за романом М. А. Булгакова «Майстер і Маргарита»)
Чимало класиків як української літератури, так і світової, за основу своїх творів брали тему добра і зла. Але найбільш точно і зрозуміло, на мою думку, це зробив Булгаков. Саме розподіл героїв на позитивних і негативних дає читачеві правильно зрозуміти слова написані автором, і обрати для себе свого героя, того, якого ти розумієш, і який близький тобі. Не дарма кажуть, що коли читаєш – живеш.

Єдине, що залишається складним для читача – це зрозуміти хто справді зло. Розглянути б хоч Воланда. Не дарма  автор присвоїв йому слова з філософської драми Гете «Фауст» : «Та хто ж ти? – Я – частина тої сили, що постійно хоче зла і постійно творить благо»… 

Сам Булгаков не розділяє на добро і зло, а описує переплетення цих понять в житті. Варто зауважити, що майстер слова створив для читача такий світ, з якого вийти дуже важко. Все так схоже на наше життя, начебто зрозумілі нам відчуття, але ні. Тоді починаєш думати, а що, якщо десь, саме зараз, Воланд проходить парком і слухає, що говорять двоє чоловіків сидячи на лавці.

Чому я не вважаю Воланда злим? Та тому, що він не творить зла як такого, швидше відновлює потоптану своїми, не зовсім гуманними, але вельми дієвими методами. Викриває, виводить на чисту воду і карає донощиків, сластолюбців, хабарників, підлих і корисливих людей, допомагаючи чесним і порядним героям. Воланд - то необхідне зло, без якого немає добра: «... що б робило твоє добро, якби не існувало зла, і як би виглядала земля, якби з неї зникли тіні?».

Якщо розглянути «темну сторону», то хочу запитати, а чому дотепер зло поставало в образі людини чи істоти? Я вважаю, що цілковитого зла не буває, як в діжці меду є крапля дьогтю, так в добрі є зло, а в злі є добро. Тому для мене зло це погані вчинки, образливі почуття, думки і вади людини. Чому загинув Ісус? Він загинув через боягузтво Понтія Пілата, який міг і хотів допомогти Ієшуа, але побоявся зіпсувати собі кар’єру. Не дарма одна із ідей роману: «Найстрашніша вада – це боягузтво». Саме вона штовхає на зраду і підлість. Істина Ієшуа дуже проста: усі люди добрі  й треба все зробити, щоб допомогти людині виявити свою доброту, бо тільки добро може змінити світ. Але ці думки виявляються злочинними з погляду єршалаїмських законів, бо там треба вірити тільки в кесаря. Ці закони – це закони тоталітарної держави, що знищують людину.

Зло у романі уособлює суспільний лад за якого жив Булгаков і про який писав. Видатний російський прозаїк зумів в одному творі розкрити стільки тем,  навчити людину жити правильно і вірити, що добро було, буде і буде, а зло не таке вже і зло.



Переказ твору

1 комментарий: