понедельник, 28 марта 2016 г.

Проблема розпаду роду, родини як трагедія народу ( за новелою Ю. Яновського «Подвійне коло»)

Скільки існував наш народ, стільки й вкладав сили в прислів’я та приказки. Їх можна перечитувати не один раз, але, щоб зрозуміти справжнє значення виразу, потрібно заглянути глибше, ніж це здається на перший погляд. Одне дерево, та не одні речі з нього роблять ( народне прислів’я). Кожен зрозуміє це по-своєму, я ж думаю, що те дерево і є наш народ, наша велика родина. У всі часи і до тепер нами хтось керує. Зараз це наша влада.  В цьому є і позитивне ( немає хаосу), і негативне ( завжди є ті, хто хочуть стати тією владою, і починають маніпулювати нами).

Кажуть: «Тому роду нема переводу, в котрому браття милують згоду». Я вважаю це правильним. Ми повинні бути не просто людьми, котрі живуть на спільній території, а – родиною. Коли ми єдині - вистоїмо навіть найжорстокіший бій. Головне бути разом і думати на благо спільної справи.

Так, люди мають право думати по-різному, але коли це їх думка, а не коли їм за це платять, або «так хтось сказав». Новела Ю. Яновського «Подвійне коло»– гарний приклад розпаду роду через приналежність до різних класів. Коли ми працюємо разом з кимось, то починаємо думати так як нам це нав’язують інші, або всі оточуючі думають, як ми. Не без винятків, але таких мало. Є вислів: «Нова мітла мете по-новому для того, щоб сильніше пускати пил в очі». А тепер уявіть, що ця мітла не одна… Саме це і розкололо рід у новелі Ю. Яновського. 

Кожен з нас повинен пам’ятати, що політичних партій, «вождів», ще буде багато, а кожна людина неповторна. Тому потрібно берегти людей, адже це вони багатство країни.

В новелі чудово сказано: «Одного роду, та не одного класу». Саме це і погубило братів. Не можна так! Ми один народ, а значить і одна сім’я, в сім’ї не ділять на кращого і гіршого.  Лев Толстой писав: « Тільки тоді легко жити з людиною, коли не вважаєш ні себе вище, краще неї, ні її вище і краще себе». Ми народжені на одній землі, кожна матір, щоб народити нас, страждала, ми всі родились рівними. Тоді чому ділити нас на класи? З цього і починається горе, хаос, війна.

Три речі є до вподоби Богові і людям: згода братів, милосердя до ближніх і згода між чоловіком та дружиною (Петро Могила). Якби кожен з нас знав і  розумів слова великих вчених, письменників, поетів, то жити було б краще. Та що там вчених… Якби кожен слухав своїх рідних, а не як сини з новели «Подвійне коло», лише перед смертю. Так, лише перед смертю розумієш, що всі рівні, але це вже пізно, виправити нічого не можна.

Тож потрібно поважати один одного і цінувати людське життя, адже ми всі чиїсь діти, одна сім’я.







 Аудіокнига



         


Комментариев нет:

Отправить комментарий